park orsula, dubrovnik Rotating Header Image

slučaj hrvati..

Jedan stranac ( učitelj ) koji živi u Hrvatskoj već 20 godina i neizmjerno je voli kao Bogom dani kutak na planeti, dao je par konstruktivnih kritika na naše društvo koje sam poželio zabilježit:

Vi hrvati ste u najvećoj većini žešći materijalisti s deficitom intelektualnih sklonosti: Jedino do čega vam je stalo su gušti – dobra hrana, dobro vino, dobri prijatelji. U se, na se i poda se. Hrvatska nije mjesto gdje ljudi upotrebljavaju svoj um. Vrlo ste antiintelektualna zemlja. Što ne znači da niste obdareni potencijalom, samo ga ne koristite.

Kod vas postoji ozbiljni nedostatak poštovanja jednih za druge.  Hrvatska je zemlja od 4,5 milijuna individualaca, koji nemaju nikakav zajednički 'korporativni' identitet.

Nemate ni ideju da je smisao života ostvarenje i razvijanje vlastitih potencijala. U Hrvatskoj se stvari svode na osiguravanje dovoljno novca za ugodan život. Ako me pitaš što bih prvo promijenio kod Vas - odbacio bih učenje bazirano na podacima i fokus stavio na učenje kojim se razvijaju vještine.

Ovdje se bilo kakva želja pojedinca za promjenom u okolini shvaća kao želja za osobnim probitkom. Svehrvatski cinizam gdje je jedina stvar vrijedna činjenja, stvar koja pridonosi vlastitom materijalnom blagostanju!

U Hrvatskoj vrijedi sljedeći obrazac – ako postoji problem, nađi način kako da ga zaobiđeš. U anglofonim kulturama je nešto drugačiji – ako postoji problem, onda ga riješi. Prva stvar koju si dužan ovdje napraviti kada naiđe problem, jest dokazati da to nije tvoja krivica. Hrvati općenito ne vole odgovornost i konstantno je pokušavate mimoići.

Zemlju Vam polako kupuju bogati stranci koji ničim ne pridonose.

Zastrašujuće ste krivo vođeni i s kulturom koja je tako duboko otporna na promjenu da ne vidim svjetlu budućnost. Kapitalizam koji ste instantno i divlje prigrilili u devedesetima, bez da se bili mentalno spremni za njega, na kraju će vas razbiti u komadiće.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.