park orsula, dubrovnik Rotating Header Image

Dubrovniknet 21.05.2015

Andro Vidak: Orsulu od komercijalizacije mogu sačuvati samo građani!

Park Orsula koju je od zapuštenog, zaraslog, divljeg lokaliteta Andro Vidak svojim rukama i vizijom uspio pretvoriti u jednu od najljepših otvorenih glazbenih pozornica Hrvatske, je, baš sada, kao "ljepotica" pred brojnim izazovima. Kako je sačuvati od nasrtaja kapitala koji bi je komercijalizirao i pretvorio u još jedan ugostiteljski sadržaj? Kako zadržati pozitivnu vibraciju koja ju je stvorila i koju osjećaju i izvođači i publika koja u velikom broju posjećuje ovu glazbenu pozornicu. Andro Vidak je tim povodima bio i gost u našoj mozaičnoj emisiji "Novi format".

Četiri ovogodišnja programa - Rock kamp Orsula (Orlando), Thana Alexa (Dubrovačke ljetne igre), Croatia music adventures (Menart) i S.A.R.S. (LAA) u bogatom glazbenom ljetu koje nas očekuje u Parku Orsula su plod suradnje s partnerima iz branše, na što Andro Vidak dugo poziva i na što je izuzetno ponosan.

- Svi ti izvođači su dobili servirane uvjete za rad za kakve ne mogu dobit nigdje. Svima sam ustupio kompletan prostor i moju opremu besplatno, samo da ih potaknem da riskiraju i rade.. Da to krene.. Želim okupljanje ljudi sličnih svjetonazora, stvaranje klastera u branši, a imperativ cijelog ovog projekta je širenje organizacijskog tima i jačanje ukupne kreativne energije na dubrovačkom području, sve sa ciljem dugoročnog kvalitetnog razvoja projekta “Park Orsula, ljetna pozornica”, posvećenog mjesta na kojemu čuvamo izvornu ideju glazbe. Sad možemo svi raditi, zbog Orsule koja, sad kad je zaokružena, za to nudi potrebne preduvjete. Imamo izgrađen prostor, prihvaćen i službeno od Grada kao takav, nikome ne smetamo bukom, korist ćemo ga primjereno i tako ćemo ga očuvat. Građani moraju znati da će javni prostor od nasrtaja krupnog kapitala i kojekakvih investitora sačuvati za sebe samo ako ga primjereno koriste i poimaju stvarno svojim, što on uistinu i jest! Nužno je familijarizirati građane i prostor – rekao je Andro Vidak, gostujući u našoj emisiji "Novi format"

Zahvaljujući nizu sretnih okolnosti, a usprkos brojnim peripetijama, ovaj pothvat stvaranja prave dubrovačke glazbene ljetne pozornice koja je originalna, usudio bih se reći i u širim okvirima od hrvatskih, pretvorio se u moj životni projekt!  Ja sam se potpuno tome posvetio, na kraju krajeva ostavio sam gore 10-tak najljepših godina svog života. Napravio sve rukama. Kao čovjek dobio sam rijetku priliku da rezultate moga rada i zamisli, u budućnosti, baštine generacije Dubrovčana koje dolaze i u tome uživam – dodao je.

Vidak je u našoj emisiji istaknuo kako Gradska uprava podržava sva njegova nastojanja, ali kako postoji  problem da se sve te ideje usklade sa zakonom, budući ovakav projekt iskače iz svih špranci sa kojima su se oni ikad susreli.

- Pitanje je kako da nam se i službeno dodijeli taj prostor na brigu, oko čega su svi suglasni, ali valja pronaći modus kako to i izvesti. Protivnik sam bilo kakvih komercijalnih javnih natječaja za ugostiteljstvo i slično koji su jedini “šprancirani ", ne iz straha da ja ne bih dobio, nego jednostavno zato što bi bilo kakvo komercijalno ugostiteljstvo, kad-tad Orsuli, ovakvoj kakvu je ja vidim, došlo glave. Kad mjesto postane predmet takve vrste natjecanja i ponude, sigurno je da će se javiti izdašni ponuđač s milijunima. Milijuni se ne mogu odbiti, a mi građani tome ne možemo konkurirati. Osim toga, ne želim na Orsuli po cijeli dan prigat patate i lignje da bi mogao platit najam cijelu godinu, jer taj najam je velik i po tablici isti kao onome na Pločama. Želim se baviti glazbom, a ne ugostiteljstvom.

O ugostiteljskom sadržaju na Orsuli, je rekao:

- Ugostiteljstvo tijekom trajanja manifestacije je nužno, jer glazbeni programi nisu jeftini, visokog su poslovnog rizika, čista kocka, tako da taj prihod nerijetko bude krucijalan za "isplivat". Također, pokušavamo razviti ponudu na dijelu prostora parka, a koji je u privatnom vlasništvu, turističkim agencijama za jednokratne evente od kojih se također može nešto zaradit za crne zimske dane, održavanje i razvoj  cijelog tog kompleksa.  To je na tragu moje stare priče o samoodrživosti ovog projekta. Na tome se također dosta radilo, sve dok nismo došli do ovoga modela – u tu svrhu ćemo iskoristiti dio privatnog zemljišta u parku, koje su nam vlasnici ustupili na korištenje, upravo kako bi izbjegli pitanje korištenja javnog prostora u komercijalne svrhe, javne natječaje i slično.

U emisiji "Novi format" Andro Vidak je progovorio i o postignutoj "zaštiti" Orsule, kroz status javnog gradskog parka.

- Park Orsula je u posljednjim izmjenama i dopunama GUP-a, na moje "upiranje", uz podršku gradonačelnika Vlahušića koji je ovo sve prepoznao kao dobar projekt od samoga početka, pa i pročelnice Jelene Lončarić koja je kao i cijeli njen odjel, također, veliki prijatelj ovoga projekta, postao i službeno javni gradski park. Nakon što sam kao građanin dao pisani prijedlog koji je prihvaćen, "trčao" sam u kancelarije  IGH koji je radio na definiranju odredbi GUP-a kad su se radile te izmjene i dopune, i osobno im sugerirao, da se na području cijelog  parka onemogući bilo kakva gradnja, ičega, osim javnog wc-a! Tako je prostor dodatno zaštićen od bilo kakvih probitačnih likova koji bi u njemu vidjeli brzu i laku zaradu. Sad svi mogu samo organizirat koncerte i programe na tragu ovoga što mi radimo. Svima su im vrata otvorena, neka dođu i organiziraju.. Jedva čekam.. Osim toga, Grad sad ima obvezu i mogućnost ulagati proračunski novac, što je i predviđeno ovim "nesretnim" proračunom. Čim bude donesen, krenut ćemo s izradom kompletne projektne dokumentacije, napravit ćemo detaljne geodetske snimke svakog milimetra parka, projekte infrastrukturnih zahvata, hortikulture,  solarne javne rasvjete, komunalna opreme i sl...Park, čini mi se čeka lijepa budućnost... - zaključio je Vidak.

Lidija Crnčević

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.