park orsula, dubrovnik Rotating Header Image

26.7. STRAY DOGG – koncert

Jedna od najzanimljivijih mladih grupa u subotu na Orsuli

U subotu, 26. srpnja u parku Orsula svoj će koncert održati grupa Stray Dogg. Ulaznice za ovaj koncert koštat će 40 kuna za članove udruge Ambient Croatia, a 60 kuna za sve ostale posjetitelje. Ulaz u park bit će otvoren od 20 sati, a koncert počinje u 21:30.

Iako široj publici Stray Dogg možda nisu toliko poznati, ovaj koncert bi se mogao dugo pamtiti i prepričavati. Ako i niste upoznati s njihovim radom, ovo je jedan od onih događaja na koji se isplati 'riskirati' i otići nepripremljen jer su Stray Dogg jedan od regionalnih bendova koje zvuče potpuno svjetski, a slobodno ih se može nazvati i predvodnicima novog vala regionalnih glazbenika. Ono što su Nina Romić ili Lovely Quinces u Hrvatskoj, to je Stray Dogg u Srbiji.

Ime Stray Dogg se prvi put pojavljuje 2011. godine. Tada je to bio pseudonim Dušana Strajnića, a pod tim je imenom objavio i prvi materijal snimljen u kućnoj produkciji jednostavno nazvan „Demo EP“. S te je četiri pjesme Stray Dogg odmah oduševio slušatelje i kritiku, a mnogi su ga uspoređivali i s takvim veličinama kao što je Nick Drake. Pola godine kasnije objavljen je i prvi album, „Almost“, a na njemu su kao dio benda već svirale Jelena Damjanović na klaviru i Ana Janković na violini. Ubrzano sazrijevši, Stray Dogg se na tom albumu predstavljaju sjajnim pjesmama kakve smo navikli dobivati od najvećih američkih autora. Teško je uz bilo kojeg glazbenika staviti usporedbe s Elliottom Smithom, Jeffom Buckleyjem, Irom Kaplan ili spomenutim Drakeom, ali sve te usporedbe u ovom su slučaju potpuno opravdane. Neodoljivo sanjivi glas, sjajni tekstovi i divne melodije učinile su da je Stray Dogg ubrzo postao omiljeni bend svih ljubitelja kantautorske/americana glazbe u cijelom regiji. No, da je priča o njemu probila i granice regije dokazuje i gostovanje jednog od najvećih svjetskih kantautora današnjice, Devendre Banhart u pjesmi „Time“ koju su Stray Dogg objavili na svojem drugom albumu „Fire's Never Wrong“ objavljenom 2012. godine.

Pri stvaranju drugog albuma okupljen je cjelokupan bend te se „Fire's Never Wrong“ može smatrati početkom druge faze benda. Taj je album aklamacijom priznat od publike i jedan je od albuma iz regije koji je najviše puta 'preuzet' s internetskog servisa Bandcamp. S druge strane, svi regionalni glazbeni mediji „Fire's Never Wrong“ su proglasili jednim od najboljih albuma 2012. godine.

Stray Dogg su posljednjih godina održali nebrojeno koncerata u regiji, ali i cijeloj Europi. Na svima ih prati vjerna četa fanova, a napokon će se i dubrovačka publika moći uvjeriti o kakvom se bendu radi.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.