park orsula, dubrovnik Rotating Header Image

Slobodna Dalmacija, intervju 07/2012

Park Orsula, dubrovačka ljetna pozornica iz snova:

 

Suprotno uvriježenom mišljenju, za projekte u turizmu koji će obogatiti ponudu, donijeti nešto novo i drukčije ali i privući publiku ne trebaju uvijek milijunske investicije. Pokazao je to primjer dubrovačkog Parka Orsule, jedinstvene ljetne pozornice  koja je nastala zahvaljujući višegodišnjem radu grupice mladih lokalnih entuzijasta iz glazbene branše koji su imali viziju i ustrajnost. Na pozornici ispred gledališta uređenog kao amfiteatar, na istočnom prilazu Gradu, uz stari karavanski put koji je stoljećima bio jedini prilaz Dubrovniku s kopna, ovoga se ljeta smjenjuju atraktivni, pomno birani izvođači, a publika hrli na Orsulu kako bi uživala uz dobru glazbu, u ambijentu koji ostavlja bez daha. Jer, to je i vidikovac koji se ljepotom, smatraju mnogi, može mjeriti s najatraktivnijima na Mediteranu: ispred otok Lokrum, na zapadu kameni miri Grada pod zaštitom Unesco-a, na istoku utiha i otvoren pogled sve do cavtatskih vala.

Neuređeno područje na Orsuli, ispod Jadranske turističke ceste i vidikovca uz koji tisuće turista zastaju uživati u pogledu na povijesnu jezgru Dubrovnika, bilo je pravi izazov za te mlade ljude koji su samoincijativno, volonterski pokrenuli radove. Ono što je mnogima izgledalo kao besmisleni pothvat pokazalo se pravom idejom za budućnost. Pozornica je nastajala godinama. Čisteći teren prepun drače otkrili su i ostatke crkvice Sv. Orsule iz 14. stoljeća koja je preko 200 godina bila potpuno zaboravljena. Prvo su obnovili i konzervirali taj arheološki lokalitet. Potom su sami, svojim rukama izgradili amfiteatar kapaciteta 300 sjedećih mjesta, a kada je "scena" bila gotova, ustanovljen je Mali glazbeni festival Park Orsula. Park Orsula ovoga je ljeta apsolutni hit u Dubrovniku s programom festivala koji plijeni pozornost.

Razgovarali smo sa Androm Vidakom, predsjednikom udruge "Ambient Croatia", čovjekom koji je inicijator i voditelj cijelog ovog projekta.

-Pravi pozitivan "klik" mi se dogodio na nedavnom koncertu Radojke Šverko. To je bio vokalno-ambijentalni spektakl koji je u trenu katalizirao dvije važne stvari: pokazao je koliko je velika žeđ publike za dobrim koncertima i dokazao vrlo solidne tehničke mogućnosti prostora. Pozornica je zaista unikatna, čak i na državnoj razini. Ta visina i pogled na stari grad, cijeli kompleks parka koji je dovoljno razveden i prostran te dakako jedinstven u cijelom svemiru.. - zadovoljno će Vidak koji je od početka s Orsulom uspostavio posebnu relaciju. - Odmah sam znao da joj se želim predati u potpunosti - kaže nadahnut poetikom  prostora. Radeći često sam na pustoj Orsuli, kaže, razmišljao je kako će ljudi reagirati kada jednog dana otkriju čaroliju toga mjesta. Jer dok su radovi trajali, samo je nekolicina najbližih Vidakovih prijatelja znala da takvo mjesto u Gradu uopće postoji. Građani generacijama nisu ni slutili kakav se raj krije u tom grmlju i drači. Otuda i toliko oduševljenje. Orsula je nastala iz ničega a objedinjuje pregršt važnih elemenata: povijest, prirodu, kulturu, pogled, topografski položaj... I činjenicu da iza novog javnog prostora stoje djeca grada Dubrovnika. - To građani jako cijene jer su frustrirani razvojem događaja u proteklih 20 godina – napominje Vidak.

Festival na Orsuli ne spada u red klasičnih, uniformiranih događanja. To je zapravo, kaže naš sugovornik, jedno dugo koncertno ljeto. - Željeli smo da svi pronađu nešto za sebe i uživaju u prostoru.  Mladi vole S.A.R.S., Eda Maajku, Ramba Amadeusa, Elemental, a za starije imamo klapske i večeri klasične glazbe, za one u sredini tu su Mostar sevdah reunion, Tamara Obrovac, Rundek, Leb i sol.. Cijeli program i sve ostale  informacije su dostupne na stranici www.parkorsula.com.

 

Projekt je naišao i na podršku Grada Dubrovnika a iz Parka Orsula na tu vrijednu potporu uzvraćaju komplimentima da je gradska uprava uradila puno na poboljšanju zabavne ponude za mlade u Gradu. - Danas Dubrovnik prednjači programom a to već rezultira vraćanjem mlađih turista u grad. Podržavamo to jer mislimo da ovaj grad ne smije biti spavaonica nego mora živjeti punim plućima, posebno ljeti dok nas svi gledaju. A zapravo, kao turistički biser, izbora ni nemamo – zaključuje Andro Vidak koji ide dalje u ostvarivanju svog sna. Tko zna, za koju godinu Park Orsula možda postane sjenoviti komadić raja nadomak Grada, možda jedna od nekoliko najjačih otvorenih pozornica na obali, mjesto susreta vrhunskih jazz ili soul glazbenika. Sve je otvoreno, jer se u okrilju svete Orsule jedan lijepi san zapravo tek počeo razvijati.

*Napisala: Olivija Gustin , SD

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.