park orsula, dubrovnik Rotating Header Image

Opasno šetanje

Šetači koji vole dolaziti na Orsulu i šetati se donjim asfaltiranim putem, nisu svjesni u kakvoj su opasnosti! Iznad glava im visi stari potporni zid karavanskog puta ( na potezu od spomen ploče žrtvama komunizma pa narednih 150 metara prema naprijed u pravcu Dubca ) koji je što zbog starosti i zapuštenosti, što zbog oštećenja nastalih granatiranjem u domovinskom ratu, razvaljen i već se na mjestima potpuno odronio. Njegovi preostali  fragmenti vise o nitima  nad provalijom.

Mi iz Park Orsule smo to uočili jer smo stalno prisutni na platou iznad.  Očistili smo, između ostalog, i prilaze do starog druma i detaljno pregledali njegovo stanje, s ciljem  pokretanja njegove sanacije i zaštite. Radi se o neprocjenjivoj povijesnoj baštini Grada i fenomenalnoj atrakciji koja svjedoči  kako su stari dubrovčani svoje glavne prilazne kopnene puteve izvodili rubovima provalija, čineći pristup gradu što  zahtjevnijim, radi lakše obrane.

Urušavanje ovog puta nema nikakve veze sa našim aktivnostima, dapače, mi opasnost umanjujemo upozoravajući na ovaj problem i uklanjajući  rasuti kamen sa razvaljenih vrhova.

Pitanje je dana kada će se deseci kubika materijala sručiti nekome na glavu. Donji put je upravo zbog ovih problema već 30 godina zatvoren za promet...

Treba obavezno postaviti jasno vidljive table upozorenja kako bi građani bili svjesni kakva im opasnost prijeti i da prihvate činjenicu da se šetaju na vlastitu odgovornost! Druga, naravno bolja opcija je izdvojiti sredstva iz proračuna i građevinski sanirati problem.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.