park orsula, dubrovnik Rotating Header Image

Slovenci

Bio sam 2 dana poslovno u Sloveniji. Slovenci su pametni. Kod njih se strategija razvoja zemlje ne mjenja svake 4 godine nakon izbora. Strategija je uvijek ista i promjenom vlasti mjenjaju se samo oni koji je sprovode. A kod nas, kad pobjede jedni, brže bolje unište ili zapostave sve ono što su stvarali drugi... I tako već 20 godina. Dugoročne strategije, koja bi uljevala vjeru u bolje sutra, toliko dugo već NEMA da je sada prekasno i donositi je. Toliko smo onemoćali da nam ne gine potpuna kolonizacija.. Naravno, na suvremen način.. Arapi i židovi će nas pokupovat u roku najviše 5 godina.. ( golf, sestrice i sl...)

Druga stvar, najviše što me je dojmilo u Sloveniji je to što su svi njihovi brandovi iz doba komunizma još uvijek živi i  konkurentni na zahtjevnom tržištu koje sveudilj lomi uvoz jeftinog kineskog smeća..

Lesnina, Meblo, Gorenje, Iskra, Elan, Tomos, Unis, Merkator, Toper, Mura, Alpina, Peko, Droga, MiP, Union, Fructal, Unior... Kad sam se popeo na Krvavec, prva slika koju sam zapazio bilo je mnoštvo dimnjaka u dolini, iz kojih kulja dim.. Sve te tvornice rade, radnici idu na posao i primaju plaće, kakve takve ali dovoljne za normalan život. Ti radnici ne nose brendiranu odjeću i ne voze se uokolo u Tuarezima. Ne sjede na Vojnoviću po cijeli dan.. Nakon posla sjedaju u svoje polovne automobile i odlaze kući, gdje nemali broj njih dodatno radi na svojim seoskim gospodarstvima.. Kad se voziš Slovenijom, uglavnom su sela.. Kod njih sela nisu uništena i napuštena.. Vidiš brazde traktora svuda uokolo, pune sjenike, pokošene livade... Nije im Europa udarila u glavu. Dapače. Mi hrvati smo se našminkali za Europu ko neka kurva sponzoruša na tuđi račun  a slovenci su je dočekali ko rumena seljanka zasukanih rukava.

Hoteli i poslovne dvorane u kojima sam boravio i vidio, uglavnom su sagrađeni u doba našeg Babin kuka, u Titovo doba, ni jedan nije prodan niti srušen pa izgrađen jer ne udovoljava moderne standarde!? Oni nemaju notornih arena koje zjape prazne. Dobri su im domovi sportova i hale iz doba komunizma. Zdravo hotelsko poslovanje u klasi nekadašnje B kategorije sasvim je legitimna i normalna stvar. Štoviše, takav smještaj omogućuje i običnom čovjeku srednjeg sloja da si priušti zaslužen odmor i putovanje.. Brkate konobarice i debeli kuhar pred penziju rade sa smješkom na licu.. Nama je 5 zvjezdica neki zadani standard koji naravno ne sprovodimo sami mi, nego neki sumljivi bjelosvjetski hohštapleri, sumljivim kapitalom, koji su hotele kupili za 1 kunu??? Naš čovjek nije dostojan u tim hotelima biti direktor niti obnašati bilo koju odgovornu funkciju.. Stranac postavlja svoje ljude. U Sloveniji su direktori slovenci, i rade slovenci, draga gospodo.

Pitam se kako? Zašto? Kako smo samo ovakvo nešto sebi mogli učiniti..

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.