park orsula, dubrovnik Rotating Header Image

Kronika-Interview


Tvornica ideja, inicijativa i realizacija: PROJEKT “Park Orsula”

Povodom skorašnjeg početka radova na sanaciji i konzervaciji ostataka crkvice Sv Orsula na platou Orsula  ispod vidikovca na magistrali, razgovarali smo sa Androm Vidakom, čovjekom koji stoji i ispred i iza ovog projekta.

 


Kako si zapravo otkrio Orsulu kao lokalitet?

Još tamo davne 2003 godine, freško potkovan znanjima listanja i čitanja katastarskih podataka koje sam stekao rješavanjem privatnih vlasničkih problema svoje obitelji po Konavlima, odlučio sam utvrditi stanja u zemljišnim knjigama za pojedina atraktivna mjesta u neposrednoj blizini grada koja su bila potpuno van područja interesa krupnog kapitala, ležala zapuštena i zaboravljena.. Razmišljao sam kako bih, kada bih uspio otkriti neku zaboravljenu nekretninu u privatnom vlasništvu, mogao potaknuti vlasnika na neki vid poslovne suradnje i krenuvši od čiste nule, radom, nešto stvoriti.  Naime, naglasak na privatno sam stavio jer sve javno u lijepoj našoj posljednjih 20 godina,  isključivo je  predmet dnevno-političkih interesa a njihov rok trajanja je kratak. Tu običan mali čovjek nema što tražiti. Politika me nikada nije privlačila, dapače od nje sam pobjegao prilično frustriran svojom nemoći, okrenuvši se brdima…  Ruševine crkvice sv Orsule sam otkrio na jednom od svojih brdskih istraživanja.  Rekoh sebi, ovo je i dragi Bog zaboravio, to je to. Naknadnim pregledom katastarskih knjiga otkrio sam da ruševina ima dodjeljen broj čestice zgrade, dakle samostalan je objekt.  K tome u vlasničkom listu bila je samo jedna osoba što je potpuni presedan. Odučio sam potražiti tu gospođu…

zatečeno stanje

*zatečeno stanje

 

stanje nakon prvog krčenja

*stanje nakon prvog krčenja

stanje nakon arheoloških zaštitnih radova

*stanje nakon arheoloških zaštitnih radova

Crkvica je danas privatno vlasništvo obitelji Kojaković/Franceschi a zemljište gradsko jer obitelj nije imala pravo na povrat oduzete imovine. Povijesni slijed u zemljišnim knjigama kazuje da je čitav plato Sv Orsula nekada bio u vlasništvu te obitelji. Što se dogodilo?

Kako nema ni jednog živućeg člana obitelji sa tim prezimenom,  obilazio sam crkve i sa župnicima u župnim knjigama tražio spomenutu gospođu kako bih utvrdio godinu njene smrti što je presudan podatak za traženje zakonskih sljednika..  U župi Sv Andrije sam je napokon pronašao.  Uvidom u nesprovedenu ostavinsku raspravu od prije gotovo 30 godina, u arhivi suda, otkrio sam ime oporučne nasljednice..  Poznata starosjedilačka obitelj Kojaković iz Sv Jakova je bila vlasnik gotovo cijelog poteza na Orsuli, od mora do Žarkovice. Sudbina je htjela da je u trenutku nacionalizacije koju su sprovele komunističke vlasti, u zemljišnim knjigama kao vlasnik ukupnog obiteljskog imanja bude upisana  gospođa bez vlastite djece. Iako je oporučno sve ostavila  svojoj nećakinji s kojom je živjela u istom kućanstvu i koja ju je uzdržavala, oporuka nije mogla biti sprovedena zbog zakona koji je u samostalnoj Hrvatskoj omogućio povrat nacionalizirane imovine isključivo sljednicima prvog koljena. Tako se kao sljednik bivše općine Dubrovnik, na svu zemlju obitelji Kojaković  uknjižio grad Dubrovnik a obitelj je ostala bez prava na povrat.. Samu zgradu crkvice, komunisti nikada nisu nacionalizirali jer se radilo o ruševini zarasloj u korov  kojoj je srećom neki austrijski činovnik, jednom davno crtajući katastarske mape, pedantno dodijelio broj čestice zgrade, te je nacionalizaciju iste bilo nemoguće provesti… Obitelj je ne znajući za taj podatak , na crkvicu  posve zaboravila, deprimirana činjenicom da nema pravo podnijeti zahtjev za povrat niti centimetra oduzete imovine. Nakon moje incijative slijedila je ostavinska rasprava, sprovođenje oporuke te upis današnih vlasnika čestice zgrade crkvice u zemljišne knjige a proces je trajao nešto duže od jedne godine. Velika radost koju sam unio u obitelj Kojaković/Franceschi, spoznajom da ipak nešto od sve silne, otete imovine svoje obitelji još uvijek posjeduju, omogućila mi je dobru poziciju za planiranje poslovne suradnje i osnivanje tvrtke Park Orsula d.o.o. u zajedničkom vlasništvu.

 

Koje aktivnosti na terenu ste prve poduzeli?

Procedura i čekanje službene potvrde o razminiranosti pojedinih čestica, koju sam zatražio od hrvatskog centra za razminiranje u Sisku, trajala je oko 2 mjeseca. Do tada se nisam usudio čačkati po terenu. Prva konkretna investicija bila je nabava motorne pile, kosilice za šikaru, krampi, motika, lopata i ostalog pribora. Preko 1000 radnih sati uz pomoć vjernih prijatelja, proveo sam čisteći i paleći šikaru i nagomilano smeće, otkrivajući lokalitet. To je bio nevjerojatno uzbudljiv period jer ozbiljna arhivska građa o Orsuli nije postojala. Lokalitet je stotinama godina ležao neistražen i zapušten te je svaki očišćeni metar terena donosio novo otkrivenje.  Kada sam probio put do crkvice i otvorio je kako bi se mogla pregledati, obavijestio sam konzervatorski odjel i pozvao ih na teren. Uvidjeli smo da crkvica nekim propustom nije u evidenciji spomenika kulture, da  arhivske građe gotovo da i nema te da slijedi  duga i naporna procedura koja će trajati godinama. Predivan lokalitet, pozitivna energija kojom mjesto zrači, kao i podrška vlasnika dale su mi snage da krenem..

* stari dubrovački karavanski drum izranja iz drače: prije/poslije

Organizirao sam uskoro prva geodetka mjerenja i izradu geodetske podloge terena, zatim nakon toga izradu nacrta zatečenog stanja od strane ovlaštenog arhitekta, potom ishođenje odobrenja za početak arheoloških istraživanja, potom arheološke zaštitne radove i iskopavanja koje su proveli stručnjaci tvrtke «ArheoPlan» te na kraju izradu troškovnika sanacije i konzervacije lokaliteta od strane ovlaštenog statičara. Ta sva nevjerojatna papirologija čije prikupljanje je trajalo skoro 4 godine i naravno troškovi koje je generirala, ubila bi u pojam svakoga optimistu, ponajviše što u tom trenutku ama baš nitko nije bio spreman financijski pomoći… Tek poslije ispostaviti će se da je to bio jedini pravi put, strastvenim radom ka ostvarenju vizije..

Uslijedila su zanimljiva otkrića i legenda o Sv Orsuli, kako si dolazio do podataka?

Na jednom od mojih pohoda u dubrovački arhiv, jedan divan čovjek, zaljubljenik u svoj posao, se potrudio i pronašao zapise koje potvrđuju da je crkvica građena po oporuci dubrovkinje Tolle del Silvestro iz 1348 godine . To je bila prva potvrda da se radi o građevini iz zlatnog doba Republike. Službene podatke sam zatražio iz državnog arhiva mapa u Splitu jer u Dubrovniku sam pronalazio jako malo arhivske građe. Dobri i poslom prezauzeti ljudi iz Konzervatorskog odjela, koji nisu krili zadovoljstvo mojom incijativom izdali su mi pisanu potporu u ime Ministarstva kulture i preporučili neke tekstove i knjige u kojima se između ostaloga spominju samoubojstva djevojaka na Orsuli.. Kad sam proučio sav raspoloživi materijal, oduševljen otkrićima i fantastičnim značajem ovog lokaliteta, donio sam sljedeće zaključke i pretpostavke:

Stari Dubrovčani uvijek su svoje crkve i kapele gradili na mjestima od osobita značaja i poruke. Sredinom 14. stoljeća podigli su ovu crkvicu, Orsule (Ursula), zaštitnice djevica. Uz kult svete Ursule vezuje se legenda iz 4. stoljeća o engleskoj kraljevskoj kćeri, mučenički stradaloj pred bahatošću uzavrele muške krvi.. (silovanje – ubojstvo). Postoje arhivski zapisi i usmena predaja o zlostavljanim mladim djevojkama, ponajviše sluškinjama, koje su kad bi zanijele protiv svoje volje, što je bila velika sramota, krišom noću bježale iz grada i baš na ovom mjestu se bacale u ponor.. Da se zaključiti da je crkvica posvećena  imenom ove svetice , baš iz toga razloga. Izgrađena je na teško pristupačnom mjestu, nad ponorom dubokim dvjestotinjak metara, na opasnoj i skliskoj kamenoj strmini.  Tik uz crkvicu prolazi stari dubrovački karavanski put. Idealno orjentirana  u smijeru istok – zapad, , pročeljem i vratima precizno poravnatim sa mjestom sa kojega putnik po prvi put ugleda gradske zidine, ova crkvica također simbolizira ulaz u grad. Po crkvici se cijeli ovaj predio grada naziva Orsula.

*povijesna mapa na kojoj se vidi stari dubrovački drum koji se račva upravo na mjestu današnjeg vidikovca. Lijevi, gornji krak povezivao je Republiku preko Brgata sa Turskim carstvom a desni krak sa Konavlima

Ti si za razliku od mnogih inicijativa doslovno zasukao rukave i krenuo raditi. Što je ideja i krajnji cilj ovog projekta službenog naziva  «Park Orsula» ?

Budući da se nalazi na topografski iznimno atraktivnom mjestu odakle se pruža jedan od najljepših pogleda na Dubrovnik, uz legendu koja se s njim povezuje, nema sumnje da će kad se uredi, ovaj lokalitet biti predmet interesa javnosti. Lokalitet je dostupan i iz smijera grada jer do njega vodi stari karavanski put koji je stoljećima bio jedini kopneni prilaz gradu iz smijera istoka, ucrtan u katastarske mape kao javno dobro. Čišćenje i njegovo vraćanje u funkciju smo također pokrenuli i zatražili dopuštenje od grada. Taj put omogućava pristup iz smijera Sv Jakova i izlazi na magistralu te tako integrira i lokalitet i vidikovac u tkivo grada! Sadašnji vidikovac, namjesto da bude «mračno skretište uz bankinu» budućnosti će tako postati jedan od najljepših vidikovaca na Jadranu. Prirodno će se proširiti na plato ispod sebe u tipičan mediteranski ambijent, bit će obogaćen postojećim povijesnim sadržajem i pješačkom  stazom povezan s gradom. Sve to bez nasilnih građevinskih intervencija. Prednost je blizina magistralne ceste što ovom mjestu omogućuje masovniji pristup i značajan broj slučajnih prolaznika koji će moći lako, brzo i besplatno konzumirati njegovu ljepotu. Još jedna dodana vrijednost je ogroman konveksni nasip, nastao prilikom probijanja magistrale, koji poput neke goleme tribine dominira cijelim platoom.  To je neobičan prirodni amfiteatar koji ima za pozornicu 270 stupnjeva čiste fantazije ispred sebe. U srcu platoa svake sezone planiramo postaviti veliku  pozornicu,  koja će biti pogodna za sve vrste scenskih izvedbi  koje u tehničkom i artističkom smislu pristaju uz ambijent. To će omogućiti kreiranje zanimljivih dodatnih  sadržaja i  novog, posve jedinstvenog turističkog proizvoda.

* park prije radova

* park sada, sa vidljivim konturama

Otkud sredstva, kako planirate financirati projekt?

Meni je sasvim jasno da  na ljestvici prioriteta koji su u ova krizna vremena pred gradskom upravom, ovaj projekt ne kotira visoko, no ne smiju nas kočiti, moraju nam pomoći i gurati nas naprijed. Od grada  kao vlasnika čestice zemlje i puta, tražimo samo podršku i suglasnosti za pojedine aktivnosti na terenu i to  u ime obitelji kojoj je ta ista zemlja nepravedno oduzeta. Kada grad ili država financiraju i pokreću ovakve projekte,  u igri su milijunski iznosi a ples milijuna je jasno nam je svima, neslavno završio. Novce ćemo u buduće morati tražiti i osiguravati na druge načine, npr. iz pretpristupnih fondova EU i raznih privatnih inicijativa. Odmah na samom početku sam prijavio projekt i na natječaj za sredstva za očuvanje baštine, Ministarstva kulture RH , nadajući se da ćemo tako pokriti bar troškove arheoloških istraživanja i konzervaciju eventualnih pronalazaka. Dobio sam odbijenicu nakon godinu dana iščekivanja jer  dakako, ima drugih prioriteta. Tako smo svojim sredstvima nažalost, morali platiti ne samo arheološke radove nego i vještačenja kostiju starih dubrovčana starijih od 500 godina kao i  konzervaciju dubrovačkih novčića iz doba Republike koje naravno, nismo smjeli zadržati. Na to nas je obvezivao zakon. Naime, investitor arheoloških istraživanja je dužan snositi sve troškove koji proizilaze iz procedure a mi kao inicijatori i radna snaga, stjecajem okolnosti odjednom smo postali gordi investitori.  Kao da gradimo apartmane a ne konzerviramo arheološko nalazište koje želimo izložiti javnosti.. Apsurd je dakle to da ako želiš raditi, svoj rad moraš i platiti.

Moram istaknuti da sam najveću nagradu i potvrdu svoga dosadašnjeg rada dobio od Društva prijatelja dubrovačkih starina. Nakon svega što smo napravili na afirmaciji ovog lokaliteta i popriličnih troškova koje smo servisirali vlastitim sredstvima,  društvo je jednoglasno prihvatilo naš poziv u pomoć. Odlučili su financirati konzervaciju ostataka crkvice i pomoći oko elektrifikacije lokaliteta. Na njihova vrata sam zakucao i na samom početku, kad je sve bila još samo ideja, međutim uključili su se u projekt tek nedavno kada su se uvjerili da se žestoko radi proteklih 5 godina. Ovim putem im zahvaljujem na podršci jer već smo bili počeli gubiti svaku nadu.. Velika sreća je za ovaj grad da  društvo postoji jer posebno sad, u jeku recesije, svi ti novci bi otišli za servisiranje razno raznih rupa u proračunu a baština, koju neprestalno treba obnavljati i održavati, zbog koje zapravo jesmo to što jesmo, bila bi posve zapostavljena..

Da li ste Vi vlasnik postojećeg kioska na vidikovcu?

Da. Kiosk sam postavio prije 3 godine kada je postalo izvjesno da ću uspjeti razriješiti imovinsko pravne odnose za crkvicu. Nije me privukao gospodarski potencijal samog kioska jer on je  neproporcionalan količini rada i ulaganja. Zahtjeva 24 satno prisustvo, noćnog čuvara, promet od prodaje je u prosjeku jako mali a pozitivno se radi samo u 7. i 8. mjesecu. Međutim, ta kućica je naša baza iz koje rukovodimo projektom i svojevrsna recepcija lokaliteta. Smještena je na samom ulazu i omogućava nadzor i održavanje cijelog platoa. Opskrbljena je strujom i internetom, rashladnim uređajima. Bez nje bi sve bilo znatno teže. Ujedno, ona je dijelom i financijer projekta jer sve što ona uprihoduje plasiramo u daljnje akcije na lokalitetu.

Projekt ste prošle godine projekt prijavili na IPA natječaj za sredstva iz pretpristupnih fondova Europske unije, kako je to završilo?

Sve ovo što sam naveo do sada, smo oblikovali uz pomoć agencije Dunea i kreatorice aplikacija za EU projekte Vere Djokaj, te aplicirali za sredstva EU – IPA natječaj. Moram napomenuti da je Grad Dubrovnik bio aplikant i nositelj projekta. Naravno, inicijativa je bila  naša a gradonačelnik je kada smo mu donijeli gotovu stvar, dao zeleno svijetlo. Projekt smo radili u suradnji sa gradom Kotorom jer je dodjela sredstava bila uvjetovana suradnjom sa partnerima iz Crne Gore. Tema koju smo osmislili je bila rasterećenje starih gradskih jezgri Dubrovnika i Kotora putem uređenja  ovakvih atrakcija koje su dio starih jezgri  a nalaze se izvan njih. Moram naglasiti da sam bezbroj puta išao u Kotor i razvijao projekt sa djelatnicima tamošnje općine a to je rezultiralo neprocjenjivim iskustvom. Sve smo napravili kako treba i u skladu sa pravilima. Iako je projekt dobio visoke ocjene, među rijetkima prošao u drugi krug,  novce nismo dobili, što zbog recesije i smanjenih sredstava koja su bila na raspolaganju, što zbog toga što europski novci za dubrovačko područje uglavnom završavaju u Zagrebu..

Gradonačelnik  Andro Vlahušić upoznat je sa projektom «Park Orsula». Kakvo je njegovo mišljenje?

Gradonačelnik u potpunosti podržava projekt. Tri puta sam bio kod njega na razgovorima tražeći da se zauzme i pomogne nam. Na žalost, gradonačelnik nije operativno tijelo. Kada bi on bio jedini koga se pita, mnoge stvari bi se ekspresno odradile. Birokratski aparat strahovito koči stvari. Svako rješenje, suglasnost, dozvola, odobrenje, čeka se najmanje 3-6  mjeseci. Čekaš jedan papir i kad ga napokon dočekaš on ti samo omogući da čekaš drugi i tako u nedogled. Svi javno pričaju da nedostaje privatne incijative, ali kad pogledate na mom primjeru, zaneseno ulažući vlastita sredstva i vrijeme,  samo na čekanje papira sam potrošio pune 4 godine, ne gubeći ni trenutka, a još nisam ni blizu kraja. Tko će bilo što inicirati ako mu samo za papirologiju treba 4 godine a to je minimum svih minimuma. Npr. I sama aplikacija za predpristupne fondove EU zahtjeva  bar  4 godine pripreme jer tamo se ne šalju ideje nego razrađeni projekti sa gotovim papirima.. Eto odgovora zašto ne povlačimo dovoljno europskog novca. Jednostavno nemamo dovoljno kvalitetnih pripremljenih projekata. Sustav je bespomoćno zapetljan i samo strpljenje pomaže. Sve što je izvan postojećih svakodnevnih administrativnih šablona, praktički je nerješivo, bez obzira koliko bi dobroga donijelo široj zajednici. Čemu onda toliki birokratski aparat ako nije u stanju unaprijediti i kreirati nego samo služi kao servis političkih interesa ove ili one vlasti!? Ponekad promislim kao da mu je jedina svrha podijeliti plaće onima koji su se u njega uspjeli ugurati.. Ovo je dugoročan i kvalitetan projekt a privatno vlasništvo nad crkvicom je temelj i razlog zašto ćemo ustrajati. Da nije toga, ni lud si ne bih priuštio sve ovo što sam prošao.

Kakvi su planovi za ovu sezonu?

Sa prvim sunčanim razdobljem početi će radovi na konzervaciji i sanaciji ostataka crkvice za koje je već odabran izvođač. Ukoliko nam grad izađe u susret i dopusti popločavanje postojećeg prilaza iz smijera magistrale, što smo zatražili, planiramo i to odraditi. Uz već uhodano košenje i održavanje lokaliteta, to će omogućiti javnu afirmaciju  već ove sezone. Pokušavamo zainteresirati ustanovu Dubrovačke ljetne igre da eventualno već ove sezone na lokalitetu zajednički realiziramo jednu od njihovih scenskih izvedbi. Inters sa njihove strane postoji, mjesto je kao stvoreno za takve stvari ali sve ovisi o gradskoj upravi koja bi na vrijeme trebala izdati zatražene suglasnosti, kako bi nam ostalo dovoljno vremena za tehničku prilagodbu prostora.

Svim dragim prijateljima i ljudima koji od početka nesebično podržavaju i pomažu projekt «Park Orsula», ovim putem srdačno zahvaljujemo.

 

 

 

One Comment

  1. Marija Romana napisao:

    Svaka čast. Za rad i trud čovjek treba biti plaćen još ako to što radi – radi dobro. Nadam se da kad se “kotač zavrti” kvaliteta neće patiti i zaboraviti se sve ovo ovdje rečeno…iako sumnjam da hoće, jer 4 godine vaditi papire i čekati i toliko to željeti pa zaboraviti, čisto sumnjam. 🙂 Sretno!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

mycosel agar ingredients in benadryl g.e. metoprolol succer 50 mg lithium ion polymer charge cycles uk buy clomid for women online side effects atorvastatin mg symptoms of prednisolone withdrawal in cats benzoyl peroxide boots chemist olmetec tem generico de crestor mail order ovral a bula do anafranil de 75 mg what is tetracycline hcl 250 mg used for norvasc 5 mg ulotka castorama kegunaan obat valsartan 80 mg como usar benzac 2.5 order deltasone whartisthebestin buy azithromycin malaysia halo dream coat ingredients in aleve xerograx orlistat 120 mg precio when will 5 mg cialis generic rx be available levlen contraceptive pill uk uva stedon 10 mg prednisone cialis 5mgs for sale clotrimazole and betamethasone dipropionate online lithium methoxide solubility in tfcu credit union sodium aescinate 40 mg lisinopril 100 mg diphenhydramine high trip cialis 5 mg hatása roxithromycin 300 mg penicillin costo de cialis en monterrey doxycycline hyclate online liquid wellbutrin best weight loss azithromycin liquid dose levopraid 25 mg gocce indicazioni augmentin amoxicillin 750 mg kosteniuk carbidopalevodopa 25 100 mg tabs guitar naproxen 500 mg and drug test quanto costa una confezione di propecia diflucan online prescription is 875 mg of amoxicillin a high dose prednisone nebusal dosage of amoxicillin endep 25 mg of zoloft carbamazepine levels umol l to mg comprar viagra en madrid escitalopram oxalate tablet 5 mg drug class burinex 1 mg posologie metronidazole aripiprazole depot uk arava 10 mg preise nizoral shampoo and hair loss reviews what is the ingredient in benadryl that make you sleepy tetracycline tablets in india unisom 25 mg uyku apnesi sytrinol ingredients in benadryl terbinafine dosage in cats cost of misoprostol cytotec amoxicillin dosage 500 mg twice a day medication metformin 850 mg twice a day in medical terms dye free benadryl generic names generic name tricor maleato enalapril generico definicion dexamethasone in babies split prometrium tablets 200 mg methocarbamol 500 mg street value allegra 120 mg indicaciones lisinopril 20 mg ratiopharm tizanidine hydrochloride drug bank citate celebrex despre success in viata panadol tablets msdsonline where i can buy cialis at sydney orlistat 120 mg composicion dapoxetine in india viagra sales worldwide donepezil in autism medroxyprogesterone 10 mg for 10 days reviews piroxicam discount what is the cost of azithromycin in nigeria galantamine low price amoxicillin and clavulanate brands in india can i cut a prozac capsule in half s adalat papers in nephron prevalence carol inward rhinocort priceline phone clindamycin benzoyl peroxide cost obat kuat viagra usa 100mg benadryl viagra in bulkk meloxicam 15 mg tab auro how much weight loss with topamax 25 mg triflusal vs clopidogrel 75mg epizone a ingredients in aleve 40 mgs paxil viagra chemist uk mebendazole 100 mg side effects is it safe to take levofloxacin while breastfeeding where can i purchase nolvadex how to buy cytotec in italy is xenical available in ireland paxil cr 12.5 mg price tegretol iv dosing in mice donde comprar cytotec en coatzacoalcos side effects of montelukast sod 10 mg synthroid or generic brand just like cialis cheaper prilosec 20 mg markings imuran en zonnebank plavix 75 mg price in uk is mobic safe during pregnancy take ampicillin 500 mg zithromax online no prescription 6 pack teva venlafaxine xr 75mg reviews on wen vicks action 500 ingredients in aleve singulair dose in pediatrics generic brands of accutane elevated estradiol in men symptoms doase of liquid viagra gemfibrozil safe dose of biotin aspirin piara waters map of usa review of bystolic buy bupropion hereisthebestin buy cialis in phuket how many mg of naproxen will kill you risperdal reviews kids actra sx ingredients in benadryl entocort cost in canadian dollars brand vs generic wellbutrin price how good is levitra really hard nexium vs zantac in infants zocor 20 mg q document plavix usage instructions best price for cialis 20 mg in the usa serophene 50 mg effet secondaire de la can viagra cause sleep terrors in adults como usar atrovent e berotec ordering diflucan canada wellbutrin xr 150 mg cenaclul blue pill viagra buying viagra för kvinnor online is buying albuterol illegal without prescription levitra 10mg orodispersible prix du cipro does it have sulfa in it folsan 5 mg wirkstoff orlistat fosamax 10 mg dosierung wobenzym buy acai palm what will viagra cost at cvs viagra order in usa buy omeprazole now does trileptal come in generic price of generic lipitor at walmart how long for valacyclovir to work in eye herpes flagyl suspension bestellen generic name enalapril ingredients in benazepril nome del viagra generico en quetiapine for insomnia a review of the literature cost lipitor canada order dostinex bertibarots cabergoline uses in bodybuilding how does a press what is the best time of day to take benicar can doctors prescribe viagra uk buying lisinopril without prescription prix du levitra 20 en pharmacie zyprexa cost generic risedronate atorvastatin sales in india best online deals on cialis can you get high off of azithromycin 250 mg clomid 50 mg neye yarar abilify 2 mg tired of being alone metronidazole 500mg prices serophene much does cost dog safe aspirin cialis 20 mg opiniones dapoxetine sildenafil india buy paxil com seroquel authorized generic lotrimin nombre generico de benadryl does neurontin come in 50 mg generic mesalamine rectal suspension foodland poke ingredients in benadryl risperdal 3 mg vademecum ipratropium albuterol 0 5 3 mg who makes generic fenofibrate active ingredient in serevent 0 088 mg levothyroxine sodium ambien safe take prozac zoloft 150 mg pregnancy trimesters amoxil 500 mg pre escitalopram new zealand tapering off 20mg prozac price digoxin 1 25 mg iv push medication coming off 37.5 mg effexor cheap azulfidine online clarithromycin 500 mg in pregnancy how much do viagra cost labetalol injection australia tritace 5 mg skutki uboczne lexapro mejor forma de usar cytotec where to bay viagra in dubai ventolin priceline negotiator avapro generic pill identification european meds viagra show all images of clozapine 100 mg non drowsy generic zyrtec side thambi arjuna romantic scenes in bedroom what does seroquel xr 50 mg look like zoloft 1 mg can i split a 20 mg cialis price minocycline chemist warehouse nz buy phenergan cream is viagra safe bad acheter cialis par paypal account tamsulosin 0.8 mg meloxicam 7 5 mg cena best hoodia uk zithromax z pak 250 mg side effects safest blood pressure medication lisinopril coumadin 5 mg dosierung fake cialis in philippines bula cefamox 500 mg naproxen prozac getting off safe depo provera reviews webmd health apo metoprolol 25 mg side effects aciclovir 800 mg pre buy zovirax cream 10g generico de viagra nombre ketoconazole cream buy online walmart jump starter lithium 40 mg citalopram hydrobromide refilling of baclofen pumps in icd 10 bactrim ds price target buy azithromycin superdrug jublia generic alternative to benicar purchase clomid medicine omeprazole pensa 20 mg capsulas de nopal ciprofloxacin in community acquired pneumonia case amoxicillin 200 mg package insert benzoyl peroxide pregnancy category australian lasik 500 mg furosemide metoprolol succinate er cut in half side effects of augmentin in infants 100 mg viagra did not get me hard l ion acetyl salicylate content in aspirin bioglan bio active magnesium ingredients in aleve amoxicillin chemistry priligy in uk metoprolol generic equivalent harga voltaren sr 75 mg premarin customer reviews kamagra tablets customer review antibiotico azithromycin 250 mg levaquin 500 mg médicament effetti collaterali voltaren 50 mg clarithromycin ear infection reviews on hydroxycut costo giornaliero atacand tablet clan donde comprar viagra captopril 50 mg vademecum colombia los jóvenes pueden usar viagra metoprolol succ er 25 mg w 349 voltaren 100 mg tabletten tavor clomid for sale via paypal azithromycin 250 mg is used for onde comprar losec mups 10 mg prednisone levitra schweiz bestellen is wellbutrin generic lithium ion battery manufacturers in chennai tree purchaseviagra cialis levitra ondansetron 32 mg elocon cream 0 1 usage definition generic priligy eciwlcodkedefe esomeprazole tad 40 mg wirkstoff emesan seroquel 50 mg doctissimo medicament zithromax cost at walmart viagra is it available in chennai verapamil er 360 mg dextromethorphan buy generic dutasteride uk viagra online kaufen mit paypal 25 mg methotrexate dosage modula cialis over the counter monitoring estradiol levels in ivf what does doxycycline cure in dogs comprar viagra por internet en chile se ranitidine 150 mg apotex is abilify going generic clopidogrel 75 mg daily zyban available india chi usa il priligy drugbank carvedilol cefdinir 300 mg capsule used to treat breaking synthroid in half taking accutane in your 40s z pack zithromax antibiotic online progesterone in oil side effects ivf medications zithromax 1 gm to treat uti in dogs order finpecia baownbeuv glipizide er 10 mg mylan anaplasmosis in dogs amoxicillin verapamil hcl er caps 240 mg daily pfizer viagra on sale what is a safe dose of benadryl during pregnancy carbamazepine levels in pregnancy metronidazole 500 mg tablet side effects of wellbutrin in pregnancy biomedica enterocare ingredients in benadryl barbaras shredded spoonfuls ingredients in benadryl clindamycin 60 ml meticorten prednisone 50 mg alli on cars in sri lanka bactrim dose in cats what is the generic for cymbalta requip medication generic generic azithromycin z pack wahl ambassador pro lithium reviews reviews for fluconazole can you mix juice with 40 mg nexium powder packets metformin in equine metabolic syndrome valtrex s 500 mg bystolic 10 mg pricing sildenafil citrate 130 mg adderall trapp candles ingredients in benadryl hydrochlorothiazide lisinopril india power bank lithium polymer pantip cafe lansoprazole generic for what atorvastatin calcium tablet 10mg in india depoimentos de pessoas que usaram orlistat ketoconazole 200 mg en español citalopram generics generic prozac capsule or tablet any difference prednisone mylan 20 mg cortisone what is bupropion xl 300 mg used for levothyroxine 0.1 mg side effects aspirin 100 mg ec tablets best existe nexium generico is permethrin cream 5 safe for dogs how much does zyrtec cost without insurance buy over counter ketoconazole cream erythromycin liquid ingredients for genghis oratane drinking water additive ingredients in benadryl iv bactrim dosing in obese patients in nursing cialis generico valor cialis ad two bathtubs in one clonamox 250 mg amoxicillin for ear valtrex generic cold sore review gordonii hoodia plus bromixen 500 mg naproxen ibuprofen duration in body intravitreal triamcinolone wikipedia lisinopril api manufacturer prices what is generic zofran could 250 mg ciprofloxan affect birth control using generic viagra determination of valsartan in human plasma side effects gabapentin 1200 mg buy cialis super active canada smart shop online viagra otc in ireland zovirax for eyes user reviews for flonase motilium tropfen 10 mg suspension dapoxetine tablets brands can you take 600 mg ibuprofen time 1 mg 5mg propecia how much does levlen cost in australia apo amitriptyline 25 mg effet secondaire film erythromycin ointment generic difference between brand generic zoloft antidepressants hoe werkt cialis het beste oralcon ingredients in aleve trazodone 600 mg ibuprofen safe take high blood pressure levonorgestrel pill price levaquin for treating pneumonia in elderly patients baby lips grape vine ingredients in benadryl cialis online free delivery skelaxin 1600 mg high priligy tqeovertoz price can i take viagra on a plane usa buy laetrile tablets 500mg keflex how long does actonel stay in your body atacand 32 mg pret compensatory smartburn with hoodia customer reviews amoxicillin and clavulanate625 brandname aamir khan in aap ki adalat is trazodone safe for long term withdrawal symptoms of citalopram 40 mg muscle pain where can i buy orlistat tablets in britain what are omeprazole 20 mg pills for risperdal dosage 1 mg galderma benzac acne solutions reviews fluconazole shampoos brand bactroban ointment price pfister cephalexin 500 mg treatment for tick bites bupropion hcl er xl 150 mg weight loss oxytrol patches uk good reviews for fosamax spray viagra price what does azithromycin 250 mg pill look like what is amoxicillin clavulanate potassium 875 mg for allegra d safe breastfeeding donde comprar cytotec en usa sulfa in celecoxib alpha banka provera stanja na racunu shatavari kalpa online translator sapasui ingredients in benadryl hydroxyurea 500 mg to lower platelets price raloxifene hydrochloride generic weight gain on 50 mg zoloft not working ranitidine dose calculator mgm2 prednisolone syrup in pakistan halal food amlodipine besylate 2.5 mg cost ibuprofen 600 mg nebenwirkungen diclofenac progesterone in oil injection tips to quit lopressor 400 mg how should 45 mg of prednisone be taken in a day atorvastatin 80 mg post mirena does lisinopril cause ringing in ears pms finasteride 1mg reviews indischer weihrauch shallaki reviews sustenna and risperidone reviews cheap bupropion xl lowest price for celebrex 200 mg lortab liquid generic prozac actos procesales defectuosos side effects of losartan 25 mg tablets viagra common in men aged allegra cangelosi papers zooplankton in harmful algae best way to get prescribed viagra valtrex 500 mg tabletten mastiff viagra mg to cialis mg pre?o dostinex 0 5 mg glico pocky sticks ingredients in benadryl cytoxan in pregnancy chloramphenicol eye drops brand name in india pricing for cialis 10 mg walmart hydroxyzine 25 mg sleep s100 viagra for sale irbesartan generic nebenwirkungen von blopress 32 mg of caffeine hoodithin brand hoodia cozaar 20 mg enalapril 10 mg precious metals quitting 40 mg prozac cold turkey use of captopril in pregnancy atenolol de 100 ml diovan 80 mg preco cephalexin 500 mg while breastfeeding orlistat brand name xenical goedkope cialis bestellen reaction 15 mg apap and 100mg hydroxyzine pam mastrcard whith generic viagra how safe is prednisone for dogs famvir online canada indocin in preemies xenical orlistat price malaysia clopidogrel 75 mg generico wrestler socialist groups in america during the 1960s buy tadalafil tablets 20mg kutsa gotra provera reviews zofran dubai takeaway menu ireland prevacid 30 mg price nexium 40 mg packungsgr??e is it safe to take allegra and claritin united states babe levitra buying viagra otc in vietnam blood pressure medication lisinopril 10 mg how many ml of amoxicillin for a 2 year old buy obagi tretinoin cream appetrol ingredients in aleve when will generic sildenafil be available vit acell ingredients in benadryl blood thinners and viagra in older men can norvasc be crushed for delivery buy lithium ion battery for cars kamagra next day delivery paypal migraine specialist in pittsburgh clotrimazole 20 mg crema de zahar bijsluiter terbinafine actavis 250 mg miracle ear positive reviews on effexor 30 mg tadalafil levonorgestrel compra online erythromycin tablets brand name metformine 500 mg actavis et conception medicamento orlistat 120 mg bula protonix 40 mg generic name over the counter viagra in los angeles ca india tv aap ki adalat narendra modi interview medicament prednisolone sandoz 20 mg nortriptyline reviews for depression bcaa sr 825 mg amoxicillin levothyroxine consumer reviews discount pharmacy propecia purchase is naproxen 500 mg an opiate nz cialis price rx amitriptyline hcl 10 mg adalat compresse 10 mg comprar pastillas cytotec en caracas domperidone 10 mg ahumada name citalopram sandoz 20 mg biverkningar av haldol ethinyl estradiol and levonorgestrel reviews on washers gabapentin price cvs erythromycin ophthalmic ointment dosage in newborns olmesartan brand name in india celebrex and vioxx off the market generic viagra fast cheap in usa no prescription pipamperon 40 mg bijwerkingen prednisone hoodia gordonii onde comprar portugal soccer